Daar is ie weer… De enige echte YVG weerprofeet!
16/11/2022Mooie opkomst bij open YVG Marathon Kampioenschap
01/12/2022OYMK Tips en tricks voor recreanten
Marathonschaatsen
doe je zo
Aankomende zondag 27 november is het weer zover. Het jaarlijkse marathonfeestje van YVG. Cracks én recreanten gaan – ieder op eigen niveau – de strijd met elkaar aan. Een buitenkansje voor YVGers en alle andere schaatsliefhebbers.Door René Lapoutre
Je bent recreatief schaatser, en dat is lekker overzichtelijk. Jaar in jaar uit, één of twee keer per week, ga je naar Kardinge. Lekker werken aan je techniek en genieten van het ijs. Dan zou het op enig moment zo maar kunnen dat je het kunstje aardig begint te beheersen en je afvraagt: wat nu? Voor mij kwam dat moment lang geleden al, ik rijd al even mee. En het antwoord was toen: ik ga marathonschaatsen. Toegegeven, ik had wel wat aanmoediging nodig om die stap te zetten, want dat leek me best pittig. Dus eerst maar eens de enige echte recreantenmarathon rijden – die van mijn eigen kluppie, YVG.
Meute
Het is al lang geleden maar ik herinner me nog goed hoe ik destijds al snel na de start de kop opgedrongen kreeg. En dat vervolgens niemand bereid was om de kop over te nemen. De hele wedstrijd lang dus. Niet als ik gas terug nam en niet als ik helemaal richting de buitenboarding ging. En toen kwam die laatste bocht en heel de meute achtervolgers stoof als een dolle onder me door. Daar had ik geen antwoord op en dat was best wel frustrerend.
Wil je winnen? Zorg dan dat je als eerste de laatste bocht in gaat!
pro-tip Jolanda Lageland. laatste winnaar Hollands Venetiëtocht 2012 – gestopt in 2015
Toch was ik voor de marathon gevallen en schreef me in voor de woensdagavond competitie. Ik bleek een trage en slechte leerling. Mijn koersplan was simpel: vijf ronden voor het einde ging zou ik er als een speer vandoor gaan. Maar op het moment suprême stelde ik de spurt een ronde uit. En nog een ronde, en nog één, en nog één, en toen was het natuurlijk te laat. De karavaan was inmiddels op drift geraakt en ik kon kansloos achteraan aansluiten.
Elastiek
Er viel nog meer te leren. Zorg dat je niet achteraan in het peloton terecht komt. Elke tempowisseling vooraan komt daar in versterkte vorm terug. Het is aanzetten, remmen, aanzetten, remmen: het heet niet voor niets het elastiek. Dat hoef je maar een paar ronden te doen en je bent gesloopt. Ik wist dat maar kwam ik toch keer op keer in die positie terecht. Ja, en dan… Dan moet je je weer geforceerd een weg naar voren vechten. Helemaal buitenom, ook dat nog. Het hoort allemaal bij het spel en maakt marathonschaatsen zo leuk en uitdagend.
Voldaan gevoel
Zou je dat ook wel eens mee willen maken? Dat kan! Schrijf je in voor de recreantenmarathon van YVG. Voor recreanten is dat in feite een toertocht maar dan met tien vrije ronden aan het einde. Zo heeft iedereen de kans lekker op stoom te komen en – los van de klassering – met een voldaan gevoel van de baan te stappen. Een mooiere manier om kennis te maken met marathonschaatsen is er volgens mij niet.
Eet eerst het bordje van een ander leeg voor je aan je eigen begint
pro-tip van albert bakker – meervoudig marathonkampioen
Maar wie ben ik? Wat zeggen deelnemers van vorig jaar over de recreantenmarathon? Wim Holtman (47) schaatst op donderdagavond in de middengroep. Vorige jaar werd hij tweede in groep D. Wim: “Dat was eigenlijk een groep te laag. Dus dit jaar wordt het groep C.” En wat als je podium rijdt? Ga je dan echte marathons rijden? Wim: ”Ja, dat zeker. Dat hele marathon gebeuren trekt mij.”
Johan Hoeksma (46) schaatst inmiddels in de snelste groep op donderdagavond en werd derde in wedstrijdgroep C. Wat vond hij ervan? Johan: “Ja, dat vond ik leuk, aanrader. Mijn strategie was achter de trainer aan – die ook mee deed – en op het laatst er voorbij.” Dus je gaat weer mee doen dit jaar? “Ja, dat denk ik wel.”
Wat voor type marathonrijder ben jij?
Elke marathonschaatser heeft zo z’n eigen kwaliteiten en beperkingen. En daar heeft hij of zij het mee te doen. We kennen de volgende type marathonschaatsers:
De aanvaller Dit type schaatser heeft maar één doel: zich he-le-maal leegrijden. Klassering speelt geen enkele rol. Wat telt is zoveel mogelijk energie verspillen. Toch heeft de aanvaller een nuttige rol in het wedstrijdverloop. Met een aanvaller erbij wordt het beslist geen veredelde toertocht.
De klager Iedereen heeft wel eens last van fysieke ongemakken. Maar bij de klager is het deel van de identiteit. Aan wie het maar horen wil, en de rest ook, wordt voor aanvang van de wedstrijd omstandig verteld dat het slecht met de klager gesteld is. Deze week hoeven we echt niets te verwachten, het zit er beslist niet in. Maar – surprise – net als vorige week komt hij/zij prominent in de einduitslag voor, tot niemands verbazing.
De kleedkamerkampioen Wie denkt dat de einduitslag definitief is zodra de jury deze heeft vastgesteld zit er toch echt naast. De kleedkamerkampioen weet zijn prestatie na afloop van de wedstrijd nog aardig op te krikken. Door diverse incidenten in de koers is hem of haar onterecht een goede uitgangspositie onthouden. Uiteindelijk raakt iedereen overtuigd: hier staat de morele kampioen.
De profiteur We herkennen de profiteur aan de plek in het peloton. Steevast ergens op plek twee of drie maar nooit op plek één. Laat zich echt de kop niet opdringen maar komt uiteindelijk maar zo als eerste over de meet.
De stateeg Niemand trekt zijn/haar plan zo precies als de strateeg. De strategie is van a tot z uitgedacht. Niet zelden piept de strateeg er direct na de loze ronde al geruisloos tussenuit en wint ongezien een rondje om vervolgens rustig weer in het peloton op te gaan. Als enkele ronden voor het reglementaire einde de bel klinkt voor het peloton snapt niemand er iets van. Hoe hebben we ons zo kunnen laten foppen? De strateeg daarentegen rijdt zijn ererondjes en geniet van weer een geslaagd strijdplan.
De verbinder Zodra er een splitsing in het peloton dreigt, of er is een ontsnappingspoging, dan wordt de verbinder wakker. Hier ligt een schone taak. Dat gat moet dicht of die ontsnapping ongedaan gemaakt. De verbinder is een sociaal wezen die het belang van de groep boven zijn/haar eigen belang stelt. Immers, gaten dichtrijden kost kracht en daarmee niet zelden een goede klassering.
Het OYMK wordt zondagavond 27 november verreden. Groep D (25 ronden) start om 18:30 uur en groep C (30 ronden) daarna. Deelname is gratis maar een helm is verplicht evenals een helmcap die je dmv betaling van een borgsom van 10 euro kunt lenen van de organisatie. De borg krijg je uiteraard na inlevering weer terug. Aanmelden kan uiterlijk 26 november hier >