YVG wordt 5e op het NK Clubs 2022!
20/10/2022ALV 2022 – De nieuwe helden van YVG
28/10/2022interview Langebaan talent Eva Gelling
‘Geen enkel rondje
is hetzelfde’
Evi Gelling deed een jaar geleden als junior A mee aan het olympische testevent op de ijsbaan van Beijing. Een goede reden voor een gesprek.Door Andrea de Winter
Hoe komt het dat je ooit bent begonnen met schaatsen?
“Ik begon met skeeleren. Eerst gewoon lekker op straat en vervolgens ging ik met een vriendin naar de skeelerclub van YVG in Ten Boer. Dit vond ik direct heel erg leuk. Deze positieve ervaring was de aanleiding om in de winter ook bij YVG te gaan schaatsen.”
Waarom vind jij schaatsen een leuke sport?
“Ik houd heel erg van de sfeer op de ijsbaan, het is gezellig en een echte teamsport. Schaatsen is ook een hele technische sport, het komt allemaal heel precies. Daar kun je constant mee bezig zijn. Hierdoor is geen enkel rondje hetzelfde! Als het technisch goed gaat dan kan ik ze echt raken. Dit is een heel fijn gevoel en het leuke is dat je dan direct harder gaat. Ik kan dan ineens met de jongens mee.”
Heb je dit goede gevoel ook tijdens wedstrijden?
“Bij de eerste wedstrijden van het seizoen is het erg lastig om echt goed te rijden. Tijdens trainingen is er geen druk en tijdens een wedstrijd rijd je volle bak. De techniek gaat dan toch anders! Toch kun je soms boven jezelf uitstijgen. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen (NK) Allround voor junioren (Februari 2020) heb ik vier keer een PR gereden. Hierdoor won ik onverwacht een bronzen medaille.”
Ik ben het meest trots op de resultaten van de NK, onverwacht hoorde ik bij de goede schaatsers
De KNSB heeft een Juniorenteam van 9 personen afgevaardigd voor het olympische testevent. Hoe was het om naar China te gaan?
“Het was een heel mooi avontuur! Ik heb nog nooit zo ver gevlogen. Bij de aankomst in China viel mij direct op hoe streng de coronamaatregelen zijn voor de komende Winterspelen in Peking. Zwaar ingepakte medewerkers zagen erop toe dat we vanaf het vliegtuig direct richting hotel zouden gaan. Op weg naar het hotel kregen we een politie-escorte. We voelde ons echte Vips (Very important person of zeer belangrijk persoon). Door de strenge regels heb ik niet veel van China gezien. We waren of in het hotel of in de ijshal.”
Dus jij wist wat de Nederlandse schaatsers zouden ervaren tijdens de Winterspelen in Peking…
“Het zijn hele goede omstandigheden! De ijshal is prachtig met veel zitplaatsen voor publiek. Voor de warming-up is echt alles aanwezig. Wij hebben tijdens het testevent nog wel wat opmerkingen gemaakt over de ijskwaliteit en dit was daarna beter. Alle aspecten van de winterspelen werden getest, bijvoorbeeld de medaille ceremonie werd geoefend.”
Hoe ging het met jouw wedstrijden?
“Ik mocht de 1000, 1500 en 3000 rijden. De 1500 is mijn lievelingsafstand. Op geen van deze drie afstanden heb ik erg goed gepresteerd. Om uitgerust aan te komen moet je slapen in het vliegtuig. Dat vond ik erg lastig! Vervolgens hadden we weinig tijd om te wennen aan het tijdsverschil tussen Nederland en China. Op tijd vertrekken naar de Winterspelen is belangrijk om geen last te hebben van een jetlag tijdens de wedstrijden.”
Door marathons te rijden moet ik af en toe het maximale uit mezelf halen
Wat zijn je tips voor jonge schaatsers die ook heel goed willen leren schaatsen?
“Mijn belangrijkste tip is om vooral plezier te hebben samen met de andere schaatsers. Omdat techniek zo belangrijk is zou ik heel veel tijd nemen om de techniek goed in te slijpen. Dit kost veel moeite! Echt goed je best doen tijdens elke training is daarom erg belangrijk. Een goede conditie helpt ook. Ik heb zelf gemerkt dat ik een goede conditie heb gekregen door fietsen. Tijdens wedstrijden moet je af en toe flink doorzetten. Door marathons te rijden moet ik af en toe het maximale uit mezelf halen. Deze wedstrijdhardheid helpt mij ook bij langebaanwedstrijden. Tot slot, niemand is gelijk. Ik ben zelf een laatbloeier, pas later ben ik goede tijden gaan rijden. Vergelijk je dus niet te veel met leeftijdsgenoten en focus je niet te veel op je tijden. Veel oefenen en dan word je ‘vanzelf’ beter!”
Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Ik hoop dat ik in de toekomst tijdens de World Cup wedstrijden mag rijden tegen de internationale schaatstop. En meedoen aan de NK-senioren staat ook op mijn verlanglijstje.”
Dit interview is vorig seizoen al geschreven. Onder de foto een update.
Inmiddels heeft Evi nu de stap gemaakt richting de Topdivisie dames in de Marathon bij Team Turner. Blijven de ambities van afgelopen jaar nog wel staan?
“De overstap van junioren naar senioren zou voor mij op langebaan best een grote stap zijn. Afgelopen seizoen heb ik veel plezier gehad in de marathons bij de beloften. Daarom heb besloten mij vanaf nu te richten op het marathonschaatsen! Ik heb een plekje kunnen krijgen bij het mooie en leuke marathonteam Turner en ga daarmee schaatsen in de topdivisie.”
Wat zijn je belangrijkste doelen voor het komende seizoen?
Het doel is om veel te leren van de meiden in mijn team zodat ik in de toekomst kan mee gaan doen voor de winst. Voor nu hoop ik dat we als team mee kunnen doen om de winst en podiumplekken kunnen halen, of dat voor mij al haalbaar is vind ik lastig in te schatten aangezien het mijn eerste seizoen in de topdivisie wordt.
Wat zijn de belangrijkste ervaringen/lessen uit de afgelopen periode die je meeneemt in het vervolg van je schaatscarrière?
“Ik ben sinds dit schooljaar begonnen met een studie aan de RUG. Ik merk dat het een pittige combi is maar dat het wel heel prettig is naast het schaatsen met andere dingen bezig te zijn. Verder is er niet veel veranderd, ik heb plezier in het schaatsen en dat is het belangrijkst!”