Weerberichten:
5 november 2018      Er zijn er meer die er zo over denken
12 oktober 2018        Zijn we er klaar voor?


ER ZIJN ER MEER DIE ER ZO OVER DENKEN….  (Weerprofeet 5 november 2018)

Ha fanatieke schaatsers en winterliefhebbers van Stad en Ommeland. Ik heb jullie vorige maand al meegenomen naar de komende winter en de kans dat we een echte winter zouden kunnen krijgen.  Ik spreek van een echte winter als we ook op schaatsen komen, met toertochten, echte kou en sneeuw.

Nu hebben we allerlei weergoeroes in ons land, zoals ons aller Piet Paulusma, Jan Visser, ons aller Jopke Nienhoes, Mark Putto, Ed Aldus, Hajo Smit en nog een heel aantal anderen. Ze weten ons allemaal over het weer te vertellen en enkele durven ook een winterverwachting te geven.

Piet Paulusma is denk ik de bekendste. Hij geeft ons altijd een verwachting voor de aanstaande winter. Meestal één waar je alle kanten mee op kan. Zo van het kan vriezen en het kan dooien. Maar dit jaar komt hij op de proppen met een toch wel echt koude verwachting. Ook heeft Piet al eens voorspeld dat de Elfstedentocht komende jaren een keer gehouden gaat worden. Ik meen dat hij zei binnen drie jaar, we wachten af…. De verwachting van Piet liegt er deze keer dan ook niet om:

Zware winter
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal in december al van start gaan. In december ook sneeuw. Januari kan wel eens kwakkelend verlopen. Maar koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken.

Verwachting van Rogé Haan

Ik heb ook nog een andere verwachting. Deze is van een minder bekende weerman, namelijk van Rogé Haan,  maar best interessant. Ik vond deze bij de site van de Wintersportweerman en het is wel een hele leuke. Hij trekt de parallel met een eerdere heel droge zomer, namelijk die uit 1921. Daarnaast ook ee vergelijking die ik jullie al eerder liet zien. Die met jaren waar de zonnevlekken in het minimum zitten (zie hieronder), met vaak 11S-winters. Maar hier de verwachting van Rogé Haan:

Na   afgelopen warme, zonnig en droge zomer kregen we van 10 tot en met 16 oktober nog een ‘toetje’ in de vorm van een Sint-Gummaruszomer. Al maanden geleden zag ik parallelen met 1921. Alles wat ik uit dat jaar haal en voorzag, komt aardig uit. Als het droogste jaar sinds 1900 stak 1921 in de 20e eeuw met kop en schouders boven de andere jaren uit. Geen enkel jaar kwam in De Bilt maar in de buurt van de totale jaarsom van slechts 387mm! De teller in De Bilt staat tot en met oktober ergens rond de 446mm, dus zo droog als destijds in 1921 wordt het bij lange na niet. Wel is de +6,49 m NAP van de Rijn bij Lobith een record. Dit leidt al tot grote problemen bij het vrachtvervoer per schip.

De droogte speelde dit jaar vooral in de zomer sterk op. De vroege vorstdag in september was ook best bijzonder. Na 1900 kwam dit slechts driemaal voor in De Bilt. Na die 3 jaren volgden respectievelijk een koude, een zeer koude winter en een zachte winter. De vorst van eind oktober lag ook in de trend van 1921, al liep De Bilt die zelf weliswaar mis.

Wat wel gebeurde rond die tijd was een eerste duidelijke ganzentrek richting het zuiden. Alles is trouwens al flink naar voren geschoven, omdat Noorwegen al in september eens helemaal wit kleurde. Ook daar in Scandinavië kampt men plaatselijk met erbarmelijke droogte, wat ook bijdroeg aan de vroege ganzenmigratie lag. In de polder Zeevang (NH) ziet het zwart van de ganzen maar ook smienten momenteel.

De eerste serieuze kans op vorst dient zich rond 20 november aan volgens de huidige weerkaarten. Hajo had het vanochtend over de volle maan van 23 november. 1921 had al vanaf 8 november een vorstperiode. Vroege vorst met natuurijs is alweer een tijdje geleden, om precies te zijn eind november 2010. Wat in 1921 volgde was een koude winter met geregeld sneeuw. Toch was er geen Elfstedentocht, net als die niet kwam in de koude winter van 1924. De jaren twintig waren zo vlak na de Eerste Wereldoorlog dermate grote crisisjaren dat de bevolking wel andere dingen aan het hoofd had. IJsclubs massaal op de fles.

Gezien het indrukwekkende vorstgetal van 145,7 Hellmann staat 1922 nog altijd op de 14e plaats sinds 1900. Een lange koude winter met dus geregeld vorst en sneeuw. Gaan we ook die blauwdruk krijgen de komende winter? De tijd gaat het leren. Wat ook wel eens genoemd mag worden is dat de droogte destijds tot halverwege 1923 aanhield. Pas toen viel er weer eens regen van betekenis. Mocht zich dat ook gaan herhalen, dan zal het tot een nog grotere crisis in het vrachtvervoer per schip leiden. De moderne logistiek is nog gevoeliger voor dit soort extremen dan de economie van de twintiger jaren.

Goed bericht om je lekker op te maken voor de winter mensen. Maar eerst even de rug en de benen trainen op Kardinge natuurlijk, mijn beste YVG-ers!! Geniet van het ijs en van het mooie weer dat komen gaat!!

 

DE YVG WEERPROFEET

—————————————————————————————————

ZIJN WE ER KLAAR VOOR???    (Weerprofeet 12 okt 2018)

Beste YVG-ers, nu we de mogelijkheid hebben om schaatsliefhebbers ook via de digitale media op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het weer, kan ik het natuurlijk niet laten dat ook te doen. Bij deze een kort artikel waar we naar toe gaan deze winter met het weer.

Er zijn heel wat weerprofeten in ons land. Weer is iets waar wij in ons kikkerlandje gek op zijn. Waarom? Omdat het weer hier wispelturig is en van alles kent en je nooit precies weet wat het gaat worden.

Daarom leest (bijna) iedereen ook het weer en kijkt bijna iedereen naar Gerrit Hiemstra, Marco Verhoef of Peter Kuipers Munneke.

Gerrit Hiemstra presenteerde de hitte toen, straks de kou???

Het zomerweer duurt nog even voort de tweede week van oktober, maar ondertussen begint de winter zich al te roeren in het verre noorden. In Scandinavië vriest het ’s nachts al aardig  en overdag ook al en in het westen van Canada is de winter ook al vroeg van start gegaan.

Er zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen die ons hoop geven voor komende natuurijswinter in Nederland. Zo is de Atlantische- en Noordzee ondanks de hete zomer niet echt warmer dan normaal, nee zeg maar kouder dan normaal (blauw) (zie onderstaande plaatje). Onder deze  koude laag ligt zuidelijker een warme (rode) band tussen Spanje en New York en daaronder weer een band met kouder water dan gemiddeld.  Nu schijnt het zo te zijn dat dit de kans op meer koude oostelijke winden doet toenemen.

Kou tussen Canada en Engeland en warmte daaronder met daaronder weer een koude bel.

Daarnaast is op de Noordpool de laatste jaren de oppervlakte zonder ijs in de zomer toegenomen. Meer water geeft ook meer neerslag en dus in de winter meer sneeuw. Als deze sneeuwopbouw in oktober groot is, en een toenemend oppervlak geeft, dan geeft dat weer meer kans op een sterk schommelende of meanderende straalstroom. Als die stroom snel van Amerika naar Europa jaagt en niet meandert, dan is het dikke westenwind en depressie naar depressie. Maar als deze sterk schommelt, dan is de kans veel groter op een BLOKKADE door hogedruk in het Noorden en winter bij ons en dus schaatsen!!

Om iedereen nog even lekker te maken voor de komende periode hieronder nog een kaartje voor de eerste echte wintermaand.

Voorspelling van “the weatheroutlook” voor december 2018

Op dit mooie kaartje, waarbij we bovenop de Noordpool kijken, zien we de afwijkingen van de gemiddelde druk. We zien dat de druk hoger is (geel) boven IJsland/Scandinavië en lager (blauw) in midden en oost Europa. Dat betekent dat er een ijskoude noordoostenwind opsteekt. Dat wordt winterweer voor de decembermaand.

En dat betekent dat we de schaatsen tijdig moeten uitpakken en ons voor moeten bereiden op vroege schaatspret op natuurijs.  Wellicht al in de decembermaand, beste YVG-ers. En dit is nog maar het begin van de winter. Na deze eerste wintermaand komen er nog twee. Daarover later meer….

Nu waren Jolanda Langeland en Foske Tamar van der Wal mensen aan het werven voor een super natuurijstraining op de Weissensee dit jaar (zoek maar eens op!!). Maar dat kunnen deze dames wellicht ook wel bij ons op het Schildmeer doen!! Wat niet is, kan nog komen natuurlijk!!

Maar eerst even de rug en de benen trainen op Kardinge natuurlijk, beste YVG-ers!! Geniet ervan

DE YVG WEERPROFEET